A trai sanatos inseamna in primul rand a manca sanatos si a face alegeri alimentare cu certificari care sa ofere garantia calitatii.

Principalele coordonate care trebuie urmarite sunt consumul in siguranta al alimentelor, pastrarea acestora in conditii corecte si perserverenta in mentinerea unui regim sanatos. Pe langa asta, este important consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune.

Modalitatea de cultivare a produselor alimentare are un impact urias asupra sanatatii si mediului.

Ce inseamna organic?

In ceea ce priveste alimentele, termenul” organic” se refera la modalitatea de cultivare si productie a produselor agricole, care trebuie sa indeplineasca o serie de indicatori specifici pentru a putea fi considerate si etichetate ca atare. Cateva din cele mai importante cerinte sunt ca fermierii sa nu foloseasca pesticide sintetice, organisme modificare genetic sau ingrasaminte pe baza de petrol sau namoluri de epurare.

Ce sunt organismele modificate genetic?

Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt pentru a se determina efectele asupra oamenilor si mediului, necunoscandu-se in totalitate efectele lor nocive.
In majoritatea tarilor, produsele organice nu contin organisme modificate genetic.

Alimentele organice

Oferta de alimente organice a crescut foarte mult in ultimii ani, ca raspund la nevoia consumatorilor de a beneficia de hrana sanatoasa si accesibila.

Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu au fost procesate prin iradiere, solventi industriali sau aditivi alimentari chimici.

Producatorii care au dreptul sa comercializeze alimente organice sunt obligati de legislatia statului sa obtina certificari oficiale care sa ateste puritatea produselor, deci sa indeplineasca o serie de standarde impuse de organizatiile internationale.