Nutritie si sanatate
diete fara gluten

Fie ca vorbim despre boala celiaca, intoleranta la gluten sau pur si simplu o preferinta alimentara – o modificare de dieta care sa excluda produsele ce contin gluten nu ar trebui sa vina la pachet cu sacrificii alimentare sau compromisuri in ceea ce priveste gustul.
Beneficiile unei diete fara gluten sunt numeroase si remarcabile, incepand de la disparitia simptomelor clinice chiar de la primele zile ale dietei, la normalizarea nivelului de anticorpi si refacerea structurii normale a mucoasei intestinale.
Insa mai mult decat atat, efectele se simt si la nivelul starii de spirit, a apetitului, a activitatii digestive si, in cazul copiilor, la reluarea ritmului normal al cresterii.
Totodata, si alte afectiuni metabolice, precum osteoporoza sau anemia cauzata de deficienta de fier, tind sa se rezolve treptat.
Adoptand o dieta fara gluten intr-o etapa timpurie a dezvoltarii unei astfel de afectiuni se poate reduce riscul complicatiilor pe termen lung.
Produsele fara gluten Sam Mills
Produsele Sam Mills au fost create pentru a corespunde celor mai inalte standarde calitative in ceea ce priveste alimentele fara gluten, oferind o gama variata de alternative sanatoase, delicioase si adaptate nevoilor dietetice.
Intreaga gama de produse fara gluten Sam Mills a fost creata astfel incat tu sa te poti bucura de gustul intens al alimentelor preferate, intr-o forma moderna, nutritiva si usor de pregatit.
vezi toate pastele noastre
Înapoi
DESPRE ORGANIC

A trai sanatos inseamna in primul rand a manca sanatos si a face alegeri alimentare cu certificari care sa ofere garantia calitatii.
Principalele coordonate care trebuie urmarite sunt consumul in siguranta al alimentelor, pastrarea acestora in conditii corecte si perserverenta in mentinerea unui regim sanatos. Pe langa asta, este important consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune.
Modalitatea de cultivare a produselor alimentare are un impact urias asupra sanatatii si mediului.
Ce inseamna organic?
In ceea ce priveste alimentele, termenul” organic” se refera la modalitatea de cultivare si productie a produselor agricole, care trebuie sa indeplineasca o serie de indicatori specifici pentru a putea fi considerate si etichetate ca atare. Cateva din cele mai importante cerinte sunt ca fermierii sa nu foloseasca pesticide sintetice, organisme modificare genetic sau ingrasaminte pe baza de petrol sau namoluri de epurare.
Ce sunt organismele modificate genetic?
Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt pentru a se determina efectele asupra oamenilor si mediului, necunoscandu-se in totalitate efectele lor nocive.
In majoritatea tarilor, produsele organice nu contin organisme modificate genetic.
Alimentele organice
Oferta de alimente organice a crescut foarte mult in ultimii ani, ca raspund la nevoia consumatorilor de a beneficia de hrana sanatoasa si accesibila.
Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu au fost procesate prin iradiere, solventi industriali sau aditivi alimentari chimici.
Producatorii care au dreptul sa comercializeze alimente organice sunt obligati de legislatia statului sa obtina certificari oficiale care sa ateste puritatea produselor, deci sa indeplineasca o serie de standarde impuse de organizatiile internationale.
vezi toate pastele organice
Înapoi
dieta si fitness

Poti alege o dieta cu mai putini carbohidrati pentru a te ajuta intr-un proces de scadere in greutate, atunci cand vrei sa iti schimbi obiceiurile alimentare sau cand pur simplu iti place sa mananci anumite tipuri de alimente care sunt mai bogate in proteina.
Rolul proteinelor
Proteinele ajuta la construirea si intretinerea musculaturii si ofera o senzatie de satietate.
Sportivii, persoanele foarte active si cele care au un regim axat pe scaderea in greutate au adesea nevoie de mai multe proteine pentru construirea si mentinerea masei musculare.
Efectele benefice ale aportului de proteine din paste sunt importante mai ales in cazul persoanelor care au o dieta vegetariana sau vegana pentru care aportul zilnic necesar de proteine poate reprezenta o provocare.
Rolul carbohidratilor
In principiu, carbohidratii nu sunt dusmanul nostru. Multe alimente bogate in carbohidrati sunt pline de nutrienti vitali, de la fibre prietenoase pentru digestie la zinc, fier, magneziu si folat. In plus, carbohidratii ne dau energie si ofera creierului, celulelor rosii si sistemului nervos central combustibilul de care au nevoie pentru a functiona la cote maxime.
Insa nu toate alimentele care contin carbohidrati sunt create in acelasi fel si multe dintre acestea sunt chiar lipsite de fibre. Primesti carbohidratii, insa fara alte calitati nutritive. Exemplu de astfel de mancaruri sunt in general produsele din grau, cartofi albi etc.
Scaderea in greutate
Majoritatea oamenilor pot pierde in greutate daca limiteaza numarul de calorii consumate si cresc nivelul de activitate fizica. De exemplu, pentru a pierde intre 1 si 1,5 kilograme pe saptamana, se recomanda sa reduceti caloriile zilnice cu 500 pana la 750 de calorii. (sursa: verywellfit.com)
Studiile recente arata insa ca o dieta saraca in carbohidrati este mai eficienta decat o dieta saraca in grasimi in ceea ce priveste scaderea in greutate si reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. O analiza din 2015 a constatat ca dietele mai bogate in proteine, cu continut redus de carbohidrati pot oferi un usor avantaj in ceea ce priveste pierderea in greutate si pierderea de grasime in comparatie cu o dieta normala, activand metabolismul. (sursa: Effects of Low-Carbohydrate Diets Versus Low-Fat Diets on Metabolic Risk Factors: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials, National Center for Biotechnology Information)
Alte beneficii
Dieta cu continut scazut de carbohidrati poate imbunatati valorile lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) si valorile trigliceridelor ceva mai mult decat dietele moderate cu carbohidrati. Acest lucru se datoreaza nu numai numarului de carbohidrati pe care il consumati, ci si calitatii celorlalte optiuni ale alimentelor. Proteinele vegetale din leguminoase – sunt, in general, alegeri mai sanatoase.
vezi toate pastele bogate in proteine
Înapoi
vegan & vegetarian

Dietele vegetariene implică mai multe paliere de excludere a carnii din dieta: de la vegan (un stil de viata ce exclude orice fel de produse de origine animala), vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian (nu consuma carne sau peste, dar pot consuma produse de origine animala precum oua și lactate), pescatarian (consuma in plus si peste) pana la flexiteriana (persoane care includ in mod ocazional produsele animale intr-o dieta majoritar vegana).
Dieta vegetariana implica un consum scazut de grasimi saturate si colesterol, si un continut ridicat de fibre, magneziu, potasiu, vitamine (C, E, folat)- din acestea deriva beneficiile acestei diete in sanatatea noastra.
Pe de alta parte, exista o serie de nutrienti ce se gasesc in cantitati mici, sau chiar deloc, in alimentele de origine vegetala. Printre acestia se numara vitaminele B12 si D, calciul si acidul gras omega 3.
Din acest motiv, Asociația Dieteticienilor din America subliniaza importanta unei diete vegetariene bine planificate si adecvate din punct de vedere nutritional. O astfel de dieta este considerata potrivita la orice varsta, inclusiv la femei insarcinate sau care alapteaza si la copii.
In ceea ce priveste proteinele, dieta vegetariana poate satisface necesarul zilnic, daca se incorporeaza o varietate de surse proteice vegetale. Mai exact, leguminoasele (precum fasolea) au un profil nutritional mai bun decat cerealele (precum graul) in ceea ce priveste proteinele in general si conținutul de lizina in special (un aminoacid esential).
Înapoi
BOALA CELIACA SI ALTE ALERGII

Desi studiile recente arata ca intre 0,3% si 1% din populatie sufera de boala celiaca, aceasta ramane de multe ori nediagnosticata. (Sursa: World Journal of Gastroenterology).
Afectiune cu o puternica componenta genetica, boala celiaca necesita o diagnosticare corecta si cat se poate de timpurie pentru a putea fi tinuta sub control. In caz contrar, aceasta poate da nastere unor afectiuni serioase precum infertilitatea, osteoporoza, anemia si, in unele cazuri, chiar si anumite forme de cancer.
Insa, cu toate acestea, boala celiaca este mai usor de tinut sub control decat alte boli autoimune precum scleroza multipla, diabetul sau artrita reumatoida pentru ca exista un element important care genereaza aceasta reactie a organismului, si anume glutenul.
Conform gluten.org, cel putin o persoana din zece este sensibila la gluten sau dezvolta o intoleranta totala la acesta. Exista de asemenea si o serie de boli autoimune asociate cu intoleranta la gluten precum fibromialgia, oboseala cronica, artrita reumatoida, tulburarile tiroidiene si diabetul.
ALERGIILE ALIMENTARE
Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 6% – 8% din copiii sub 3 ani si pana la 3% din adulti. (Sursa: International Journal of Environmental Research and Public Health)
Alergia alimentara reprezinta o reactie a sistemului imunitar care apare imediat dupa ce se consuma un produs alimentar cu potential alergenic. Este suficienta ingerarea unei cantitati mici pentru generarea efectelor adverse, precum probleme respiratorii sau digestive. In cazuri mai rare, complicatiile pot fi mult mai grave si pot pune viata in pericol, provocand simptome severe sau chiar chiar soc anafilactic.
O afectiune mult mai comuna, dar mai putin grava, care genereaza un discomfort major, este intoleranta alimentara.
Cele mai frecvente semne si simptome ale alergiilor alimentare includ:
- Ameteli sau mancarime la nivelul gurii
- Urticarie, mancarime sau eczeme
- Umflarea buzelor, a fetei, a limbii si a gatului sau a altor parti ale corpului
- Wheezing, congestie nazala sau probleme respiratorii
- Dureri abdominale, diaree, greata sau varsaturi
- Ameteli, usurinta sau lesin
La adulti, majoritatea alergiilor alimentare sunt declansate de anumite proteine din: crustacee (creveti, homari si crab), arahide, nuci de copac, peste.
La copii, alergiile alimentare sunt de obicei declansate de proteine din: arahide, nuci, oua, lapte de vaca, grau, soia.
Sam Mills recomanda:
Cel mai bun mod de a preveni o reactie alergica este sa cunoasteti si sa evitati alimentele care produc semne si simptome. In timp ce pentru unele persoane aceasta este o simpla neplacere, pentru altele reprezinta o sarcina foarte dificila. De asemenea, unele alimente – cand sunt folosite ca ingrediente in anumite feluri de mancare – pot fi bine ascunse.
Produsele Sam Mills nu contin gluten sau alergeni si sunt recomandate atat adultilor, cat si copiilor, reprezentand o alternativa sanatoasa, nutritiva si curata de a va bucura de gustul inconfundabil al alimentelor preferate.
Înapoi
DIABET, OBEZITATE SI BOLILE DE INIMA

Diabetul zaharat este o afectiune a pancreasului. Daca de obicei acesta asigura nivelul constant de glucoza in sange secretand insulina, in situatiile patologice, in urma aportului de glucide precum produsele zaharoase sau carbohidratii din alimentatie, glucoza tinde sa creasca.
In momentul in care apare scaderea numarului de celule pancreatice secretoare de insulina pana la disparitia lor completa, nivelul glucozei in sange nu va mai putea fi controlat corespunzator si se vor inregistra valori ale glicemiei modificate (peste 115 mg/dl= valoare maxima normala) si se pune diagnosticul de diabet zaharat. (Sursa: csid.ro)
Urmatoarele statistici prezentate de Asociatia Americana a Inimii (heart.org) releva legatura puternica dintre bolile cardiovasculare si diabet.
– Cel putin 68% dintre persoanele de 65 de ani si peste aceasta varsta, care au diabet, mor din cauza unei forme a bolilor cardiovasculare; 16% dintre acesti oameni mor din cauza unui AVC (accident vascular cerebral);
– Adultii cu diabet sunt de 2-4 ori mai predispusi sa moara din cauza bolilor de inima decat adultii care nu sufera de diabet.
– Asociatia Americana a Inimii considera diabetul a fi unul dintre cei 7 factori de risc majori (controlabili) pentru bolile cardiovasculare.
Diabetul e o boala care se poate trata, dar chiar si atunci cand nivelul glucozei din sange este tinut sub control, glucoza creste foarte mult riscul de boli de inima si de AVC. Iar asta pentru ca persoanele cu diabet, in special cele cu diabet de tip 2, ar putea avea urmatoarele afectiuni care contribuie si ele la riscul ca acesti pacienti sa dezvolte boli cardiovasculare:
Tensiunea arteriala mare (hipertensiunea)
Aceasta a fost de multa vreme recunoscuta ca fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Studiile arata o asociere pozitiva intre hipertensiune si rezistenta la insulina. Atunci cand pacientii au atat hipertensiune arteriala, cat si diabet (ceea ce este o combinatie destul de intalnita), riscul lor de a suferi de boli cardiovasculare se dubleaza.
Colesterol la un nivel anormal si trigliceride cu valori foarte mari
Pacientii cu diabet au adeseori niveluri ale colesterolului care nu sunt considerate „sanatoase”: colesterolul LDL („rau”) este mare, colesterolul HDL („bun”) este prea mic, iar trigliceridele ating valori mari. Aceasta triada in privinta profilului lipidic apare adeseori la pacientii cu boli coronariene premature. De asemenea, triada de mai sus este caracteristica unei boli lipidice asociate cu rezistenta la insulina, numita dislipidemie aterogena sau numita si „dislipidemie diabetica” in cazul pacientilor cu diabet.
Obezitatea
Este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si a fost puternic asociata cu rezistenta la insulina. Scaderea in greutate poate imbunatati riscul cardiovascular, poate sa scada concentratia de insulina si poate sa creasca sensibilitatea la insulina. Sa nu uitam ca obezitatea si rezistenta la insulina au fost, de asemenea, asociate cu alti factori de risc, inclusiv cu hipertensiunea arteriala.
Sam Mills recomanda:
Dietele cu continut scazut de carbohidrati pot contribui la prevenirea sau imbunatatirea conditiilor grave de sanatate, cum ar fi sindromul metabolic, diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare. De fapt, aproape orice regim alimentar care va ajuta sa eliminati excesul de greutate poate reduce sau chiar inversa factorii de risc pentru bolile cardiovasculare si diabetul zaharat.
Dieta cu continut scazut de carbohidrati poate imbunatati valorile lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) si valorile trigliceridelor ceva mai mult decat dietele moderate cu carbohidrati. Acest lucru se datoreaza nu numai numarului de carbohidrati pe care il consumati, ci si calitatii celorlalte optiuni ale alimentelor. Proteinele vegetale din leguminoase – sunt, in general, alegeri mai sanatoase.
Înapoi
digestia sanatoasa

Digestia are loc, in cea mai mare parte, in intestine, nu in stomac. Tranzitul intestinal reprezinta procesul de deplasare a bolului alimentar prin intestine.
Alimentele consumate zilnic isi incep traseul in tubul digestiv, unde sunt descopuse in substante nutritive (glucide, aminoacizi, acizi grasi). Mai departe, aceste vor fi absorbite la randul lor prin peretele intestinal si vor intra in fluxul sanguin. De aici vor fi prelucrate si trimise catre celule.
Cand tranzitul intestinal este normal, bacteriile din flora intestinala prelucreaza resturile alimentare in colon, care ulterior vor fi eliminate ca materie fecala.
Diferite tulburari de tranzit pot aparea ca urmare a sedentarismului, a stresului sau a unor diete dezechilibrate. Manifestarile pot fi observate la nivelul scaunului care intarzie sa se elimine, stagneaza in colon si intoxica organismul. Cand toxinele nu sunt evacuate din colon, acestea vor fi reabsorbite, intrand din nou in circuatie si ducand la autointoxicare.
Ritmul de viata alert si haotic, stresul, obiceiurile alimentare nesanatoase, bazate pe consumul excesiv de produse care abunda in conservanti, aditivi, emulgatori si coloranti sintetici, automedicatia irationala sunt doar cativa din factorii ce pot dezechilibra sistemul digestiv.
Tulburari de tranzit intestinal si sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil reprezinta una dintre tulburarile pe termen lung ale functiei intestinale. Influentand puternic tranzitul intestinal. Afectiunea este intalnita mai degraba la femei decat la barbati (de pana la doua ori mai des), iar cauzele pot fi atat medicale (modificari hormonale, alergii alimentare, infectii), cat si legate de stilul de viata (stresul, anxietatea, alimentatia gresita, administrarea antibioticelor sau a altor medicamente pe termen lung).
Simptomele pot fi atat diareea (asociata cu sindromul colonului iritabil), cat si constipatia. Pot fi observate simpotome precum balonare, zgomote ale intestinelor pe parcursul digestiei, dureri abdominale, digestive improprie, defecatie dureroasa, dureri de spate, stare generala proasta, constipatie, senzatie de oboseala sau slabiciune.
Sam Mills recomanda:
O dieta bogata in fibre normalizeaza miscarile intestinale si ajuta la mentinerea sanatatii intestinului. O dieta bogata in fibre poate reduce riscul aparitiei afectiunilor colonului. Studiile au aratat, de asemenea, ca o dieta bogata in fibre este corelata cu scaderea riscului de aparitie a cancerului colorectal. (sursa: Fiber and Colon Cancer, National Center for Biotechnology Information)
Înapoi

diete fara gluten
Fie ca vorbim despre boala celiaca, intoleranta la gluten sau pur si simplu o preferinta alimentara – o modificare de dieta care sa excluda produsele ce contin gluten nu ar trebui sa vina la pachet cu sacrificii alimentare sau compromisuri in ceea ce priveste gustul.

DESPRE ORGANIC
A trai sanatos inseamna in primul rand a manca sanatos si a face alegeri alimentare cu certificari care sa ofere garantia calitatii

dieta si fitness
Poti alege o dieta cu mai putini carbohidrati pentru a te ajuta intr-un proces de scadere in greutate, atunci cand vrei sa iti schimbi obiceiurile alimentare sau cand pur simplu iti place sa mananci anumite tipuri de alimente care sunt mai bogate in proteina...

vegan & vegetarian
Dietele vegetariene implică mai multe paliere de excludere a carnii din dieta: de la vegan , vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian, pescatarian pana la flexiteriana

BOALA CELIACA SI ALTE ALERGII
Desi studiile recente arata ca intre 1:300 pana la aproximativ 1:100 din populatie sufera de boala celiaca, frecvent aceasta ramane nediagnosticata

DIABET, OBEZITATE SI BOLILE DE INIMA
Diabetul zaharat este o afectiune a pancreasului. Daca de obicei acesta asigura nivelul contant de glucoza in sange secretand insulina, in situatiile patologice, in urma aportului de glucide precum produsele zaharoase sau carbohidratii din alimentatie, glucoza tinde sa creasca...