Poti alege o dieta cu mai putini carbohidrati pentru a te ajuta intr-un proces de scadere in greutate, atunci cand vrei sa iti schimbi obiceiurile alimentare sau cand pur simplu iti place sa mananci anumite tipuri de alimente care sunt mai bogate in proteina.

Rolul proteinelor

Proteinele ajuta la construirea si intretinerea musculaturii si ofera o senzatie de satietate.
Sportivii, persoanele foarte active si cele care au un regim axat pe scaderea in greutate au adesea nevoie de mai multe proteine pentru construirea si mentinerea masei musculare.
Efectele benefice ale aportului de proteine din paste sunt importante mai ales in cazul persoanelor care au o dieta vegetariana sau vegana pentru care aportul zilnic necesar de proteine poate reprezenta o provocare.

Rolul carbohidratilor

In principiu, carbohidratii nu sunt dusmanul nostru. Multe alimente bogate in carbohidrati sunt pline de nutrienti vitali, de la fibre prietenoase pentru digestie la zinc, fier, magneziu si folat. In plus, carbohidratii ne dau energie si ofera creierului, celulelor rosii si sistemului nervos central combustibilul de care au nevoie pentru a functiona la cote maxime.

Insa nu toate alimentele care contin carbohidrati sunt create in acelasi fel si multe dintre acestea sunt chiar lipsite de fibre. Primesti carbohidratii, insa fara alte calitati nutritive. Exemplu de astfel de mancaruri sunt in general produsele din grau, cartofi albi etc.

Scaderea in greutate

Majoritatea oamenilor pot pierde in greutate daca limiteaza numarul de calorii consumate si cresc nivelul de activitate fizica. De exemplu, pentru a pierde intre 1 si 1,5 kilograme pe saptamana, se recomanda sa reduceti caloriile zilnice cu 500 pana la 750 de calorii. (sursa: verywellfit.com)

Studiile recente arata insa ca o dieta saraca in carbohidrati este mai eficienta decat o dieta saraca in grasimi in ceea ce priveste scaderea in greutate si reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. O analiza din 2015 a constatat ca dietele mai bogate in proteine, cu continut redus de carbohidrati pot oferi un usor avantaj in ceea ce priveste pierderea in greutate si pierderea de grasime in comparatie cu o dieta normala, activand metabolismul. (sursa: Effects of Low-Carbohydrate Diets Versus Low-Fat Diets on Metabolic Risk Factors: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials, National Center for Biotechnology Information)

Alte beneficii

Dieta cu continut scazut de carbohidrati poate imbunatati valorile lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) si valorile trigliceridelor ceva mai mult decat dietele moderate cu carbohidrati. Acest lucru se datoreaza nu numai numarului de carbohidrati pe care il consumati, ci si calitatii celorlalte optiuni ale alimentelor. Proteinele vegetale din leguminoase – sunt, in general, alegeri mai sanatoase.