Desi studiile recente arata ca intre 0,3% si 1% din populatie sufera de boala celiaca, aceasta ramane de multe ori nediagnosticata. (Sursa: World Journal of Gastroenterology).

Afectiune cu o puternica componenta genetica, boala celiaca necesita o diagnosticare corecta si cat se poate de timpurie pentru a putea fi tinuta sub control. In caz contrar, aceasta poate da nastere unor afectiuni serioase precum infertilitatea, osteoporoza, anemia si, in unele cazuri, chiar si anumite forme de cancer.

Insa, cu toate acestea, boala celiaca este mai usor de tinut sub control decat alte boli autoimune precum scleroza multipla, diabetul sau artrita reumatoida pentru ca exista un element important care genereaza aceasta reactie a organismului, si anume glutenul.

Conform gluten.org, cel putin o persoana din zece este sensibila la gluten sau dezvolta o intoleranta totala la acesta. Exista de asemenea si o serie de boli autoimune asociate cu intoleranta la gluten precum fibromialgia, oboseala cronica, artrita reumatoida, tulburarile tiroidiene si diabetul.

ALERGIILE ALIMENTARE

Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 6% – 8% din copiii sub 3 ani si pana la 3% din adulti. (Sursa: International Journal of Environmental Research and Public Health)

Alergia alimentara reprezinta o reactie a sistemului imunitar care apare imediat dupa ce se consuma un produs alimentar cu potential alergenic. Este suficienta ingerarea unei cantitati mici pentru generarea efectelor adverse, precum probleme respiratorii sau digestive. In cazuri mai rare, complicatiile pot fi mult mai grave si pot pune viata in pericol, provocand simptome severe sau chiar chiar soc anafilactic.

O afectiune mult mai comuna, dar mai putin grava, care genereaza un discomfort major, este intoleranta alimentara.

Cele mai frecvente semne si simptome ale alergiilor alimentare includ:

  • Ameteli sau mancarime la nivelul gurii
  • Urticarie, mancarime sau eczeme
  • Umflarea buzelor, a fetei, a limbii si a gatului sau a altor parti ale corpului
  • Wheezing, congestie nazala sau probleme respiratorii
  • Dureri abdominale, diaree, greata sau varsaturi
  • Ameteli, usurinta sau lesin

La adulti, majoritatea alergiilor alimentare sunt declansate de anumite proteine d​​in: crustacee (creveti, homari si crab), arahide, nuci de copac, peste.

La copii, alergiile alimentare sunt de obicei declansate de proteine ​​din: arahide, nuci, oua, lapte de vaca, grau, soia.

Sam Mills recomanda:

Cel mai bun mod de a preveni o reactie alergica este sa cunoasteti si sa evitati alimentele care produc semne si simptome. In timp ce pentru unele persoane aceasta este o simpla neplacere, pentru altele reprezinta o sarcina foarte dificila. De asemenea, unele alimente – cand sunt folosite ca ingrediente in anumite feluri de mancare – pot fi bine ascunse.

Produsele Sam Mills nu contin gluten sau alergeni si sunt recomandate atat adultilor, cat si copiilor, reprezentand o alternativa sanatoasa, nutritiva si curata de a va bucura de gustul inconfundabil al alimentelor preferate.